2010. gada 26. februāris

sildošā zupiņa ar kūpinātu Latvijas reņģīti

Zupas...
Bez zupām es nekur :)
Vismaz reizi nedēļā manas izlutinātās garšas kārpiņas prasa kādu zupiņu.
Zupu gatavošanā patīk tas, ka var ļaut vaļu fantāzijai. Arī šoreiz tas tā bija. Par pamatu ņēmu angļu zivs "čoudera" (chowder) recepti. Ar ko šī zupa īpaša? Zupā jābūt pienam! Bet visādi citādi šī zupa ir mana viena liela improvizāvija. Jāsaka, ka sanāca visai laba improvizācija (kas sunim pacels asti, ja ne pats).......par ko liecināja tukšais katliņš pie pirmā piegājiena.
Kā radās doma tieši par šādu zupiņu????  REŅĢES !!!  Ieaudzīju veikalā kūpinātas reņģes un nevarēju atcerēties kad pēdējo reizi tādas ēdu. Ķēpa jau ar viņām ir, bet labi kūpināta reņģe ir to vērta un tā noteikti nav domāta tikai tavam kaķim (starpcitu... zivis kaķim vispār neder). Visa lielā padarīšana ir reņģu attīrīšana no asakām, bet kā saka - kas lēnu nāk, tas labi nāk :). Šis darbiņš tika manam izveicīgajam vīrietim, kurš kā smalks juvelieris cītīgi un pacietīgi visas reņģītes iztīrīja no vissīkākajām asaciņām. 

Zupai būs nepieciešamas šādas ēdamlietas :

kūpinātas reņģes (apmēram 10 - 12 gb., bet tādas palielas)
heka fileja vai kāda cita baltā zivs ( pietiks ar kādām 2 filejām )
piens (0.5 l)
kausētais siers, klasiskais ( puspaciņa). Šoreiz sieriņu izmantoju saldā krējuma vietā.
5 vidēja lieluma kartupeļi
2 vidēja lieluma bukāni
1 puravs vai sīpols
zaļumi - pētersīļi un dilles ( svaigi vai saldēti).
sāls, pipars, nedaudz rīvēta muskatrieksta, bet nav obligāti
ja vēlas mazliet asumiņu, ideāli der chilli pipariņš


















Gatavošana


1. Sagriežam dārzeņus. Katupeļus - vidējos kubiciņos, burkānus - mazos kubiciņos. Puravu - ripiņās. Reņģītes jau iepriekš iztīram kā augšā redzamajā bildītē.
2. Sagrieztos dārzeņus apcepam pannā.
3. Zupas katliņā ielejam kādu 1.5  -2  litrus ūdens, tieši tik daudz, lai tas kādu noklātu mūsu dārzeņus.   Ūdenim nevajadzētu būt par daudz, jo tad zupa sanāks par šķidru + vēl nāks klāt piens.
4. Kad uzvārījies ūdens, liekam iekšā saceptos dārzeņus un vāram līdz tie ir mīksti. Tās varētu būt kādas 15.min.
5. Pa to laiku ņemam citu katliņu un uzvāram pienu. Tiklīdz tas uzmet burbuli, griežam nost uguni un liekam iekšā gabaliņos sagrieztu heka fileju. Tā kā tā gatavojas ļoti ātri, to var atstāt vārošā pienā 5 min. bez uguns. Ja tas liekas šaubīgi, uzgriez pavisam mazu uguntiņu un vāri pavisam nedaudz.
6. Izvārīto zivtiņu nokās un noliec malā.
7. Dārzeņi jau būs gatavi. Tos ir kaut kādā veidā jāizmakšķerē no zupas traukā, kurā tālāk to visu blenderēsi. Kad dārzeņi ir izņemti no ūdens, daļu dārzeņu noliec malā - tie paliks gabaliņos, lai zupai būtu kāds taustāms biezums :) Te ir svarīgi saprast cik daudz šķidruma tev vajadzēs, lai zupa nebūtu ne par biezu, ne par šķidru. Es ņēmu apmēram 2 glāzes ūdens kurā vārījās dārzeņi + pienu, kurā vārījās zivs.
8. Pievieno daļu reņģes....bet noteikti atstāj reņģītes gabaliņos, lai būtu ko pievienot jau gatavai zupiņai.
9. Visu sablenderē. Ja par biezu, tad vari pievienot ūdeni kurā vārījās dārzeņi.
10. Kad viss sablenderēts, pārlej visu katliņā un vāra uz mazas, mazas uguntiņas.
11. Pievieno nesablenderētos dārzeņus un izvārīto heka zivtiņu.
12. Lēnām iemaisi kausēto sieru. Tas zupu padarīs nedaudz biezāku un noteikti sātīgāku :)
13. Pavāri vēl kādas 5 min.  Pievieno sālīti, pipariņu, muskatiekstu pēc saviem ieskatiem.
14. Zupu lej bļodiņās, liek iekšā sagrieztas reņģītes un pievieno zaļumus.

















Atkal un atkal gribās salielīties - nu ļooooooti, ļoooooti laba zupiņa - kaut kas no bērnības, no mājas siltuma...noteikti kas vairāk kā vienkārši zupiņa :)