2010. gada 16. novembris

Karaliskā teļa gaļas zuppa / ungāru gulašs


Ungāru gulašzupiņa būs ideāls svētdienas pusdienu ēdiens. Tāda laba rudens zuppa, kas ir cienīga atrasties pat uz izsmalcinātākā svētku galda.
Starpcitu, kā stāsta šīs receptes vēsture, tad gulašs oriģinālā ir ZUPA, nevis kāds gaļas sautējums/mērce, kas ir atrodams katrā stūra ēdnīcā. Gaļas un paprikas zuppa. Tagad man un jums būs to zināt :)
Teikšu uzreiz - zupa prasīs nedaudz laika un pacietības. Saucu šo zupu par garo zupu, jo to jāvāra gandrīz 2 stundas. Satraukumam nav pamata. Tās stundas pie kastroļa jāsēž nebūs. Pa to laiku notekti var sadarīt citas lietas - lasīt grāmatu, sildīt kājas, mazgāt veļu vai darīt to pašu labāko - neko.

zupai
400g teļa gaļas filejas
2 vidēji sīpoli
3 ēdamkarotes cūku tauku (šo es izlaidu)
2-3 karotes paprikas pulvera
2 zaļās paprikas
1 liels nomizots tomāts (var aizvietot ar konservētiem tomātiem)
1 ķiploka daiviņa
malts kumīns pēc garšas (es liku 1 ēdamkaroti). Tagad tas nopērkams MAXIMA veikalos
300g kartupeļu
sāls
pipari

pastas mīklai
1 ola
80g milti
sāls

  1. Sagriežam gaļu mazoz kubiciņos.
  2. Sasmalcinam sīpolu. Zupas katlā uzkarsējam cūkas tauciņus vai eļļu un liekam apcepties sīpolus. Cepam apmēram 5min. Ņemam nost no uguns, pievienojam paprikas pulveri un kārtīgi samaisam.
  3. Sagriežam papriku un tomātu, apmēram tik pat lielos gabaliņos kā gaļu. Liekam zupas katlā kopā ar gaļu. Šajā brīdī topošo zupu vajadzētu pasālīt un pievienot maltus piparus. Visu apcepam kādas 5 minūtes uz vidējas uguns.
  4. Pievienojam sasmalcinātu ķiploku un kumīnu. Lejam klāt ūdeni. Tā, lai tas nosedz visus produktus + vēl nedaudz :)
  5. Lielais vārīšanas brīdis ir klāt. Liekam vāku virsū un vāram pusotru stundu. It kā jau var droši atstāt katliņu bez pieskatīšanas, bet sirdsmieram labāk tomēr būtu, ja ik pa laiciņam paceltu vāciņu un zupiņu apmīļotu, samaisot to ar lielu karoti :)
  6. Uz pašām beigām, kādas 15 min. iepriekš pievieno sagrieztu kartupeli.
  7. Pa to laiku pagatavojam pastas mīklu. Olu, miltus, sāli samaisa kopā līdz sanāk smuka mīkla. Ar diviem pirkstiem plēš mīklu mazos, plakanos gabaliņos kā rīsu pārslas un liek tos atsevišķā šķīvī. Uzber miltus, lai pasta nesalīp kopā. Beigās sapratu, ka šo mīklu vajadzētu pagatavot jau sākumā. Tā, lai pie primās vārīšanas mazāk stresiņa. :)
  8. Pastu pievieno pašās beigās. Vāra 1 min.
Zuppppa gatava!
Pasniedz karstu, ļoti karstu!



Nav komentāru: