2010. gada 8. novembris

Kartupeļu / mencas kraukšķīši


Šie mazie, gardie kraukšķīši nāk no Portugāles. Tā stāsta mana recepšu bībele CULINA MUNDI, kura sver vismaz 5 kg :), un, ja jau reiz tā tiek izcelta no skapja, tad noteikti kaut kas no tās ir jāgatavo.

Pagājušo pavasari mēs bijām aizskrējuši fiksā ceļojumā uz PORTO. Iemesli vairāki -  tauriņi vēderā, silta saule un iespēja iesktīties dziļāk portvīnu pasaulē. Ar šo vīnu man ir īpašas attiecības. Tagad tās ir arī manam mīļotajam. Pirmo reizi to nobaudīju Skotijā. Sildošssss, biezzzssss un grēcīgi salds... PORTO dabūju nogaršot balto portvīnu, un tagad tas ir mūsu top "grādu" dzēriens, tikai ļoti žēl, ka pie mums to nav tik vienkārši iegādāties.  
Diemžēl, lai tuvāk iepazītu portugāļu virtuvi, mums ar divām dienām nepietika. Taču... ar tām mums pietika, lai saprastu, ka vēlamies tur kādreiz atgriezties.
  PORTO mums patika un šķiet - mēs patikām PORTO !!! 





Oriģinālajā receptē ir izmantota sālīta menca, kas pirms gatavošanas 12 stundas ir jāmērcē aukstā ūdenī.
Šo es atļāvos apiet.
Ne man bija sālīta menca, nedz arī pacietības ko tādu darīt :)
Izmantoju parastu zivi no veikala. Heks, laikam. Ar tām saldētajām zivīm ir kā ar bitēm !
Protams, ja jums ir pieejama svaiga menca vai jebkura svaiga zivtiņa, noteikti garšos daudz labāk.


Mums vajadzēs :

500g kartupeļu
250g zivs filejas,
1 liels sīpols vai 2 maziņi
apmēram glāze piena
buntīte pētersīļu
4 olas
sāls
pipari
eļļa cepšanai
  1. Izvāra kartupeļus, tos samīca, bet ne līdz biezenim. Garšīgāk būs tad, ja iekšā būs kāds kartupeļa gabaliņš.
  2. Katliņā vai pannā ielej pienu un atšķaida to ar ūdeni. Kad sāk vārīties, liek iekšā zivtiņu. UN VAJADZĒTU PASĀLĪT, ja izmanto parasto zivi.
  3. Izvārīto zivtiņu sasmalcina ar dakšu nelielos gabaliņos.
  4. Sagriež sīpolu cik nu smalki var :)
  5. Samaisa kopā kartupeļus, zivi un sīpolus.
  6. Klāt pievieno sasmalcinātus pētersīļus, olas, piparus un sāli, ja tas vēl ir nepieciešams. Visu labi samaisa, nedaudz uzkuļot.
  7. Ielej katliņā eļļu. Ar divām ēdamkarotēm no gatavās masas taisa tādas kā kroketes (skat.bildē) un liek apcepties karstā eļļā. Cept ilgi nevajag, jo masa jau ir gatavs produkts. Tikai tik daudz, lai kraukšķīši kļūst zeltaini brūni. LŪK ŠĀDI !
GATAVS :)
Grāmatā nav minēts ar ko viņus īsti ēst. Mēs ēdām ar Hellmanns majonēzi. 
Pamēģini! Pazudīs nemanot un ciemiņi prasīs vēl :)





4 komentāri:

ogupuika teica...

Pats ēdu un dikti dikti garšoja !!!

ogumajas teica...

o, cik feini..man ir KOMENTĀRS un savs KOMENTĒTĀJS !

Laura teica...

Liels paldies par recepti, garšīgi! Man gan laikam kaut kas nojuka ar proporcijām - ar četrām olām visa masa kļuva tik slapja, ka vairs neturējās kopā ne lūdzama. Dabūju visu vienkārši apcept pannā.

ogumajas teica...

vai massu uzputoji ????
iespējams kartupeļus vajadzēja vairāk. bet varbūt kartupeļi paši sanāca par mīkstu ???

...nākošreiz sanāks :) noteikti sanāks :)