2011. gada 10. janvāris

Kartupeļu sīksalmiņi ar rozmarīnu un citronu sāli


Recepte meitenēm!
Ja gribas pārtsteigt savu mīļoto, redzēt viņu murrājam un smaidam, skrien uz veikalu pakaļ aliņam un fiksi atpakaļ virtuvē mizot kartupeļus. Šī ir lieliska recepte, kas tavam vīrietim noteikti vēl ilgi paliks atmiņā, bet  tikai tad, ja patiešām šiem kartupelīšiem klāt nopirksi vienu (divas labāk) labu alus pudeli.

Vispirms pagatavo citronu sāli.
Viss ir ļoti vienkārši. Jūras sālim pievieno spiesta citrona sulu. Es liku uz divām saujām sāls puscitrona sulu. Visu kārtīgi samaisa vai sakrata. Sāli liek žāvēties. Var gaidīt vairākas stundas, bet var arī ātrāk - likt cepeškrāsnī uz 100 grādiem.

Pie sīksalmiņiem mazliet vajadzēs piestrādāt.
Ņem lielākus, garenākus kartupeļus. Tos sagriež gandrīz caurspīdīgos salmiņos. Nav tik traki kā izklausās. Ja ir labs nazis un nedaudz pacietības, tad tas iet pavisam ātri.  
Lej katliņā eļļu. Pirms liek cepties salmiņus, tos kārtīgi noslauka dvielī, lai tie būtu pēc iespējas sausāki. Kad eļļa uzkarsusi, liek salmiņus cepties. Neliec pārāk daudz, tikai tik, lai tie katliņā varētu brīvi viens no otra cepties. Savādāk sanāks kartupeļu pankūka. Kad tie sāk palikt zeltaini, pievieno rozmarīna lapiņas. Rozmarīnu nežēlo. Tieši tas dod tik labu garšu kartupeļiem. Šāds fritēts rozmarīns derēs arī tiem, kam šis garšaugs negaršo, jo cepoties tas maina savu garšu, vairs nav tik izteikts un spilgts, ir kraukšķīgs un ļļļļļlļooooti garšīgs. Izceptos salmiņus liec uz papīra dvieļa, lai notek liekā eļļa. Pārkaisi ar citronu sāli + svaigiem maltiem citronpipariem vai laima pipariem, ko tagad piedāvā Santa Maria.
Pasniedz ar aukstu alu :) 

Mīļotais teicās, ka tādus varētu ēst katru dienu!
Sīksalmiņi garšos arī bērniem, bet tad noteikti vajadzētu lietot mazāk sāli un bez pipariem :)

Nav komentāru: