2011. gada 19. septembris

Aknu pastēte ar sīpolu zapti


Kaut kā pēdējā laikā esmu vairāk sākusi piedomāt ko un kā mēs ēdam. Man tas vienmēr ir bijis svarīgi, bet kopš mājās ir visēdājs un "visu laiku" ēdājs Matīss, sanāk biežāk griezt produkta iepakojumu riņķī un lasīt kas tad mums tai kastītē ir iekšā. Pastēte ir viens no produktiem, kas mūsmājās garšo visiem. Un tas ir labs produkts, ja laika atliek tikai tik daudz, lai uzsmērētu sviestmaizi. Mans mīļais kundziņš ir pastēšu mīļotājs un ik pa laikam mūsu ledusskapī parādās dažādi brīnumi, kas sevi lepni sauc par pastēti. Kā zinām, tad pastēte ir ātri bojājošs produkts (es pareizi uzrakstīju? dīvaini izklausās ), tad kā tādai kārbiņai, kas vien ar follijam līdzīgu materiālu ir aizvākota, var būt termiņš 2 gadi??? Nu neko. Piesitu ar kāju un teicu - pastēti turpmāk gatavošu es pati. Tā arī darīju.
Jums piedāvāju pašu vienkāršāko variantu, taču ar odziņu - sīpolu zapti. Garšo lieliski un izsmalcināti. Zapti var un vajag lietot ne tikai ar pastēti. Tā derēs arī kopā ar sieriem un gaļām. Dikti, dikti garda. Tāda ar ko var "piesiet dūšu" un pacienāt savus labākos draugus.



Pastēte :
paciņa sviesta
1 kg vistu aknu
1 neliels sīpols, receptē iesaka sarkano
4 timiāna zariņi, ja nav, lietojam kaltēto
nedaudz olīveļļas
sāls un svaigi malti pipari

Sīpolu zapte/džems :

augu eļļa, apmēram 2 ēdamkarotes
4 lieli sīpoli, derēs parastie, vēl labāk - sarkanie
balzāmetiķis uz aci, apmēram glāze
5 ēdamkarotes brūnā cukura vai pēc garšas

Gatavojam pastēti.
  1. Liekam cepties aknas. Pievienojam sāli un piparus. Cepam 2 min. no abām pusēm vai līdz tās kļūst brūnas. Pārliekam citā traukā.
  2. Neizskalojot pannu, liekam kausēties 2 ēdamkarotes sviestu. Pievienojam sagrieztu sīpolu un timiāna zariņus. Visu pasautējam, līdz sīpoli ir zeltaini un mīksti.
  3. Pievienojam apceptās aknas un pasautējam vēl pāris minūtes. Ja vēlaties pikantumu, var pievienot nedaudz sarkanā vīna. Izņemam timiāna zariņus, ja tie jums traucē. Es to nedarīju.
  4. Aknas liekam nedaudz atdzesēties.
  5. Pēc tam  aknas un atlikušo sviestu liekam blenderī. Blenderē līdz viss ir viendabīgā masā. Pagaršo. Ja vajadzīgs sāls, pasālam un vēlreiz visu samaisam.
  6. Liekam trauciņos, pārklājot ar pārtikas plēvi. Var ēst uzreiz, kamēr vēl silta vai arī likt ledusskapī, lai tā kļūst stingra.
Sīpolu zapte.
  1. Sagriežam sīpolus pusripiņās.
  2. Liekam apcepties pannā. Cepam apmēram 10 minūtes, līdz tie ir caurspīdīgi un mīksti. NEPIEDEDZINĀT.
  3. Lejam klāt balzāmetiķi. Šeit derēs pats lētākais. + pievienojam cukuru un maisot sautējam tik ilgi kamēr veidojas zapte :)
  4. Galā pievienojam nedaudz sāls. Viss pēc garšas.
Pastēti un džemu pasniedzam uz grauzdētām maizītēm vai ceptām ķiplokmaizītēm.





Nu glauni....kā pie kungu galda :)


1 komentārs:

Sarkanā Biete teica...

Sīpolu zapte - tas man ir jaunums! Paldies, ka padalījies ar recepti un gatavošanas procesu!
Pastēte man gan laikam ies secen, jo te aknas pārdošanā atsevišķi neesmu manījusi...

P.S. Jau labu laiku sekoju tavam blogam un interesantajām receptēm:)