2011. gada 14. septembris

Garšu sprādziens - vistas salāti ar rīsu nūdelēm kokosriekstu mērcē

Atkarību rosinoši salāti. Gatavoju ar nelielu neuzticību garšu salikumiem, bet beigās bļodiņas sastāvs pazuda nemanot. Nācās taisīt vienu "spešel" porciju jums un bildēm :)
Zinu, ka kindzu daudzi nemīl, bet šajos salātos tā tik ļoti iederas, ka pat mans kundziņš, kam arī ne visai tīk šis garšaugs, bija sajūsmā.
Tā vispār ir ar daudzām "man negaršo" lietām. Vajag tikai pareizi pasniegt, pareizos daudzumos un viss aiziet bumbās :)

Kas tad vēl te jocīgs?
Daudziem šķitīs jocīgs kokospiens. Bet nav tik traki. Kad visu samaisa, to traki izteikto kokosriekstu nemaz just nevar. Paliek tikai tāds svaigumiņš. Vispār šie ir tādi riktīgi svaigi salāti. Piparmētra, baziliks, koriandrs, rīsu nūdeles, laims. Viss svaigs un viegls.
Protams, šādus salātus netaisīsi katru dienu, jo ne jau vienmēr mājās ir kokospiens, čili, garšaugi un rīsu nūdeles, bet...kad nāk ciemiņi vai vienkārši vēlaties sevi palutināt, šie ir īstie salāti. Un jā, pēdējā laikā rīsu nūdeles mūsu mājā ir regulāri. Regulārāk nekā kartupeļi. Viegli un ātri pagatavojamas, nav kaitīgas, nepalīdz audzēt mīlas rokturīšus vai kā tautā saka "riepu" un ir arī ļoti garšīgas. Tās mums tagad stāv kambarītī pie tomātiem bundžās, tunča un makaroniem. Pie produktiem, kas mājās ir vienmēr.

Labi...tagad par un pie salātiem :)

Puspaciņa platās rīsu nūdeles
puskilo vistas filejas
pusīte čili
lociņi, puravs vai parastais sīpols
koriandrs vai kindza uz aci
svaiga piparmētra, arī uz aci
baziliks

mērcei:

apmēram 130 g kokosriekstu piena
2 ēdamkarotes zivju mērces (nopērkama Stockman un citos lielveikalos)
1 ēdamkarote cukura
2 ēdamkarotes laima sulas

Izvāram vistas fileju. Sagriežam garenās strēmelītēs. Liekam bļodā. Sagriežam vai saplucinam zaļumus. Tas jādara uz aci. Visus trīs garšaugus apmēram vienādās propocijās. Ja īsti ar zaļumiem neesi uz tu, tad liec mazāk. Man lociņu nebija, purava arī nebija, griezu sīpolu. To sagriezu pusdaiviņās. No čili izņēmu sēkliņas un sagriezu strēmelītēs. Visu kārtīgi samaisam.
Vāram nūdeles. Dažādiem ražotājiem - dažādas metodes. Vislabāk sekot instrukcijai. Izmēģināju dažādas, vislabāk patikās Santa Maria platās nūdeles. Izvārot, tās noskalo aukstā ūdenī. Pievieno sagrieztajai vistai un zaļumiem. Lēnām iecilā, lai vista nūdelēs kārtīgi iemaisās.
Pagatavo mērci. Visas mērces sastāvaļas kārtīgi samaisa trauciņā. Lej pāri salātiem un lēnām iemaisa. Iesaku visu mērci uzreiz neizliet. Lai paliek mazliet pāri, ko varēs pārliet, tad kad šos salātus liksiet galdā. Vispār mērci ieteicams liet pirms pašas pasniegšanas. Salāti ir bez sāls. Pirmajā reizē kad gatavoju, man tiešām sāls neprasījās. Otrajā reizē gan gribējās. Laikam tāpēc, ka taisīju lielāku daudzumu un nesekoju līdzi mērces proporcijām. Katrā gadījumā, ja sāli prasās, tad pirms pasniegšanas var nedaudz pasālīt, bet tikai ne ar smalko sāli. Labāk jūras un no dzirnaviņām.

Nu supper, supppper salāti. Ka jums saku :)



Izbaudiet svaigumu, ziema vairs nav tālu !!!

Nav komentāru: