2011. gada 16. septembris

Ceptu burkānu un ķiploku zupa

Teikšu uzreiz - viena no labākajām zupām, ko esmu jebkad gatavojusi. Un laikam pati garšīgākā biezzupa, ko jebkad esmu ēdusi.
Un vēl viens "un"  - ātri, lēti un vienkārši.
Tā kā katru dienu nevar ēst garneles, zosu aknu pastēti un kazas sieru, meklēju tādas vienkāršas receptes, kas reizē ir lētas un veselīgas. Domāju, ka šī zupa atbilst maniem meklējumiem.
Burkāni aug dārzā, sīpoli arī, ķiplokiem bija laba raža. Viss pa rokai. Vienīgi parmezāna siers pagaidām dārzā neaug un gotiņas, no kā pasmelties saldo krējumu, arī pagaidām nav :) Bet mēs pie tā strādājam :)
Zupā iekšā ir :
1 kg burkānu
1,5 ķiploka galviņas
2 sīpoli
1 ēdamkarote kaltēta timiāna
100 g parmezāna siera vai jebkura cita līdzīga siera
saldais krējums
puslitrs dārzeņu vai vistas buljona
saulespuķu sēklas
olīveļļa
sāls

 
Burkānus un sīpolus sagriežam gabaliņos, kā bildē. Liekam visu cepampannā, kurā ir ieklāts cepampapīrs. Pārkaisam ar timiānu, sāli un pārlejam ar olīveļļu. Lūk šādi :

Pēc tam ietinam follijā ķiploku galvas. Tās vajadzētu notīrīt, bet ne pavisam. Tā, lai kāda "miziņas" kārtiņa paliek virsū. Augšu nogriežam, lai ir redzamas pašas ķiploku daiviņas. Pasālam, nedaudz olīveļļas un liekam klāt burkāniem. Visu cepam cepeškrāsnī apmēram 40 - 50 min. Ja burkāni resnāki, jācep ilgāk. Šis laikam ie lielākais mīnuss šai receptei - ilgā cepšana.

Gatavais izskatās šādi :

Saceptos ķiplokus izspiežam no miziņas. Visu liekam blenderī. Pievienojam buljonu uz acs. Apmēram jāizrēķina cik biezu zupu gribās. Šo iesaku pēc iespējas biezāku, gandrīz kā putru.


 Sākam blenderēt. Procesā pievienojam saldo krējumu. To arī var likt pēc vēlmēm, cik treknu gribās. Ja jūt, ka zupa par biezu, pievieno vēl buljonu vai ūdeni.
Sablenderēto lej atpakaļ katlā un uszilda ļīdz vēlamajai temperatūrai. Te īstais laiks pievienot sāli, ja tas ir nepieciešams.
Pasniedzam ar apceptām saulespuķu sēkliņām. Vēl varētu derēt pistācijas vai kāds cits salds riekstiņš. Klāt labi ies uzcepts grauzdiņš.



Saldu un krāsainu jums nedēļas nogali :)

3 komentāri:

Aija Elliņa teica...

Vai, izklausās jau nu ļoti garšīgi! Ļoti līdzīgas gatavojam ar vārītiem dārzeņiem, bet nu ceptiem noteikti ir savas garšas nianses! Paldies, būs jāpamēģina.:)

Anonīms teica...

vēlo viena problēma ir tā ka, tu neesi ierakstījusi cik grādu temperatūrā var cept šos burkānus un sīpolus... varbūt palabosi?

ogumajas teica...

vēl viena? Kas tad vēl?
temperatūra standarta - 180 grādi.