2011. gada 6. novembris

Magoņmākonis un rudens kūka


Kūka tapa piektdien. Un tad tiešām...dienu pavadījām vienos mākoņos. Migla neatkāpās pat pilsētā. Izstaigājāmies krustu šķērsu, nosalām, bet bija forši :) Miglā kaut kas ir ...ir kas īpašss, vai ne???  Itsevišķi agros rudeņos, kad ir pirmās vēsās naktis, bet dienā saule vēl silda.
Atnākot mājās, ļoooooti gribējās ko siltu, ko saldu un noteikti kaut ko garšīgu. Abi ar dēlu izlēmām - cepsim kūku. Brīvdienas priekšā - kārosimies uz nebēdu :)

Īstajam noskaņojumam ieslēdzām šo un "kūktusiņš""var sākties.


Kūkas nav mana stiprā puse. Bet esmu sākusi visā tai lietā pamazām iebraukt. Šoreiz izvēlējos burkānkūku. Mūsu vietējā bodītē tā ir dievīga. Tāpēc es ar nolēmu pamēģināt ko līdzīgu. Parasti burkānkūkās ir arī rozīnes. Manējiem rozīnes negaršo, izņemot mani :) Kā reiz mazā humpalu bodītē uzgāju pavārgrāmatu, kurā kūkas recepte ir bez rozīnēm, bet gan ar ananāsiem un valriekstiem.

Kūkas nosaukumu tai piešķir maskarpones siers saputots baltā mākonī, bet tā visādi citādi es to sauktu par burkānu keksiņu.

Te būs :

3 ēdamkarotes magones
3 olas
1 apelsīna miziņa
225g rīvēti burkāni
100g sasmalcināta ananāsš, svaigs vai konservēts
75g sasmalcināti valrieksti
115g kausēts sviests, atdzesēts
250g miltu
2 tējkarotes cepamā pulvera
1 tējkarote sodas
puse tējkarotes sāls
1 tējkarote kanēļa
225g gaišā brūnā cukura,derēs muskavado cukurs

magoņmākonim

maskarpones siers
pūdercukurs pēc garšas
apelšīna miziņa
magones
+ ļoti labi derēs arī kāda zapte, piem. aprikožu



Sagatavojam darba telpu :)



Tagad ķeramies klāt kūkai :)
Sarīvē burkānus. Var rīvēt pavisam smalki, es rīvēju tādās smalkās skaidiņās.


Sasmalcina valriekstus un ananāsus. Ja nepatīk, ka zobos ieķerās kāds rieksts, tos var sablenderēt pavisam smalki. Es tā nedarīju.
Gatavojam mīklu.
Vispirms vienā bļodā sajaucam miltus, sodu, cepamo pulveri, magones, kanēli un sāli.
Otrā bļodā vai virtuves kobainā uzputojam olas. Pievienojam cukuru un apelsīna miziņu. Turpinam maisīt vai lēnām kult. Sarīvētos burkānus atdalam no liekās sulas. Lēnām pievienojam uzputotajai masai. Pievienojam arī ananāsus un riekstus. Visu kārtīgi samaisam. Tad pa karotei maisam iekšā miltus ar visām pārējām sastāvdaļām. Atkal maisam. Pašās beigās iemaisam kausēto sviestu.
Sagatavojam cepampannu. Iesmērējam ar eļļu vai svietu un tad pārkaisam ar miltiem. Lejam iekšā mīklu. Kūku cepam 180 grādos vismaz vienu stundu. Pēc ta ar sērkociņu iedurot, pārbaudam vai kūka gatava. Ja mīkla vēl turas pie kociņa, tad tā vēl nav gatava.

Pa to laiku kamēr kūka cepas, saputo maskarpones sieru ar rīvētu apelsīna miziņu un pūdercuku.
Šādi ir garšīgi, bet man pēc garšas prasījās kas intensīvāks. Piemēram aprikožu zapte derēja lieliski. Iemaisīju to maskarpones sierā, garšoja labi. 

Te nu viņš un viņa ir...  magoņmākonis ar burrrrrkānkūku .








------------- ...siltu jums rudeni... ------------



Nav komentāru: