2010. gada 7. decembris

Citronu sviesta krēms / saule mazā burciņā



Šis nu ir mans pirmais "krēms", ko jelkad esmu taisījusi. Jau otro dienu gavilēju, ka pie pirmā piegājiena man tas izdevās. Ja ne ļoti, ļoti labi, tad labi ar lielo "L" noteikti. 
Kad ārā puteņo un slapdraņķis kož zābakos, degungals un mūžīgi nosalušās kājas prasa gabaliņu saules. Grāmatu plauktā sauli neatradu, atradu to šajā receptē . Oriģinālā šo krēmu sauc "lemon curd". Sanāk citronu biezpiens. Man šis vārds īsti nepatīk, tāpēc savā variantā nosaucu  - citronu sviesta krēms. Koši, koši dzeltens kā pati saule. Silts un biezs. Saldenskābs un atspirdzinošs. Īsta krāsu, smaržu terapija. Gatavojot šo krēmu atcerējos saulaino Maljorku, citronu, apelsīnu kokus un daudz, daudz saules. Ziemai jau ar nav ne vainas, bet cilvēks jau ir tāds dīvains...kad ārā spīd saule, tad grāmatu plauktā meklē kaut ko par lietu un otrādi.
Spānijā citroniem tagad ir otrā raža, un arī pie mums veikalos tagad tie ir daudz lētāki. Krēms der gan kūkām, gan kēksiņiem. Var ēst vienkārši ķeksējot ārā no burciņas ar karotīti vai likt uz maizītes un cepumiem. Ja nepatīk izteikta citronu garša, tad receptei var pievienot nedaudz saldā krējuma. Tas krēmu taisīs maigāku.
Tā, ka...ja esi nosalis un gribās nedaudz vasaras siltuma, izmēģini šo recepti. Ieliec gabaliņu saules burciņā un tā tur varēs glabāties līdz pat gadam. Protams, ja ievērosi visus saules konservēšanas noteikumus. Arī Ziemassvētkos tā varēs būt lieliska dāvana taviem mīļajiem :)

Recepte
( sanāk nedaudz vairāk par puslitru)

4 citroni
1/2 glāzes cukura ( bet vispār jāskatās pēc garšas )
1 paciņa sviesta (ja liekas, ka daudz, tad var likt mazāk, bet tad to sviestiņu tik labi nejutīs)
5 olas (sakultas)

Vāram sauli :
  1. Izspiež citronu sulu. Vajadzētu sanākt gandrīz pilnai glāzei. Ja grib izteiktāku citronu garšu, tad var pievienot rīvētu 1 citrona miziņu. Es gan to nedarīju, jo mums tie citroniņi nāk ar vaska kažociņu.
  2. Sulu lej dziļā pannā vai katliņā. Pievieno cukuru un sagrieztu gabaliņos sviestu.
  3. Visu vāra uz lēnas uguns, kamēr izkūst cukurs un sviests.
  4. Lēnām maisot ar karoti pievieno sakultās olas un turpina maisīt, lai olu nesarauj kunkuļos.
  5. Kad tas ir izdarīts, krēmu vāra apmēram 15 - 20 min. Tam ir nedaudz jāsabiezē. Ik pa laikam pamaisam.
  6. Lej sterilizētās burciņās un ledusskapī iekšā. Īsto saules garšu dabūsi, kad krēms būs pastāvējis 12 stundas. Ja krēmu neliek burciņās, tad ēdams tas būs nedēļu.
P.S. Šādā pašā veidā varētu mēģināt burciņā iespundēt arī apelsīnus.

- Saulainu jums ziemu -

Pielikumā šoreiz žibšņi no saulainās Spānijas :)










Nav komentāru: