2010. gada 19. decembris

Sarkano lēcu zupa



Lēcas ir vēl viens produkts, ko latvietis uzturā lieto daudz par maz. Šobrīd arī mazpilsētu lielveikalos, konkrēti  mazajās Maximās ir parādījušās visu krāsu lēcas, par ko man, protams, ir liels prieks. Tās var likt zupās un vārīt putras. Var ēst kā pamatēdienu, likt salātos un sautējumos. Tās lieliski sader kopā ar kumīnu, koriandru un kariju. Lēcas ir ne tikai garšīgas, bet arī ļoti vērtīgas un veselīgas. Tajās ir daudz olbaltumvielu, ogļhidrātu, B grupas vitamīnu, fosfors, kālijs un citas vajadzīgas vielas, kas tavu organismu uzturēs možu un stipru. Jo biežāk un vairāk ēdīsi lēcas, jo kļūsi mierīgāks un pacietīgāks. Tā uzskata senās Romas ārsti. :) Agrāk lēcas tika lietotas kā ārstniecības līdzeklis, kas ārstē visādas vēderkaites un nervu slimības. Es tās lietoju, jo man tās vienkārši garšo. Ātri vārās un ir acij tīkamas.
 Vairāk par lēcām uzzināsi šeit : kādas lēcas izvēlēties un šeit : 20 fakti par lēcām .

Šai zupai konkrētas receptes nav. Tā, ka vari droši kaut ko likt klāt vai ņemt nost.

Šovakar iekš zupas bija :

1,5 glāzes sarkano lēcu (ja gribās mazāk biezāku, tad pietiks ar vienu glāzi ) 
gabaliņš teļa gaļas (osso buco gabaliņi derēs ideāli) buljonam
mazā bundžiņa konservētu tomātu
2 sīpoli
4 daiviņas ķiploka 
1 ēdamk. malta kumīna
1 ēdamk. malta koriandra
1 tējk. karija
2 ēdamk. maltas sarkanās paprikas pulvera
pētersīļi (pēc garšas)
sāls
pipari
jogurts vai skābs krējums


  1.  Uzliek vārīties buljonu. (Apmēram 2 litrus ūdens. Ūdens daudzums atkarīgs no tā cik biezu zupu gribēsiet.)
  2. Apcep eļļā kubiciņos sagrieztus sīpolus un ķiplokus. Pievieno kumīnu, koriandru, kariju un paprikas pulveri. Visu samaisa un turpina cept uz mazas uguntiņas.
  3. Pievieno lēcas, samaisa un turpina sutināt, ik pa laikam pamaisot. Pievieno sagrieztus tomātus un vēl sautē minūtes desmit.
  4. Apceptās lēcas ar tomātiem liek buljonā.
  5. Izvārīto gaļu sagriež nelielos gabaliņos un liek atpakaļ zupā.
  6. Pievieno sasmalcinātus pētersīļus, sāli, piparus pēc garšas un vāra līdz lēcas ir gatavas, tobišss - mīkstas.
Zupu pasniedz ar jogurtu vai skābo krējumu. Pievieno svaigus zaļumus, ja tādi ir. To var arī sablenderēt un pasniegt kā krēmzupu. Var iztikt bez gaļas un taisīt veģetāro variantu, kas nebūt nav sliktāks par manu izpildījumu. Sarkano lēcu vietā var likt zaļās lēcas, kas ir ar specifiskāku garšu. Kā saka - vajag tik rakt! Nākamajā dienā zupa ir vēl garšīgāka :)

Lai garšīgai zupai cītīgi ēdāji :)







  

2 komentāri:

Sintija teica...

Izskatās gardi! Mūmājās lēcas tiek vārītas visai bieži, īpaši zaļās. Manām meitām tās ļoti garšo ar krējumu! :) Un tagad es noteikti izmēģināšu zupu ar teļa gaļu!

ogumeitene teica...

Zaļajām lēcām ir tāda interesanta piegarša, kas sarkanajām lēcām nav. Un piekrītu..tās labi garšo ar krējumu.