2011. gada 8. aprīlis

Ja šajā pavasarī salst...

IZVĀRI ZUPPU !!!

Pavasaris nāk lēnām un negribīgi. Ar lietu un slapju sniegu. Peļķēm un dubļiem.
Ogumājās, lai arī uz palodzēm sen jau ir Jānis Pavasaris un vēl vairāk, šorīt bija neomulīgi drūms.
 Gandrīz kā rudenī. Vienīgā doma bija par ieritināšanos mīkstā segā ar siltu tēju, cepumiņiem un labu muziciņu. Tādās dienās arī puncis saka savu - gribu kaut ko siltu. Te nu būs zupa tieši šim gadījumam. Derēs arī tiem, kas šobrīd ievēro gavēni.

Turku zirņu un puravu zupa


400g turku zirņi (kaltēti. tagad pieejami visos lielveikalos)   
5 nelieli puravi (šobrīd vēl ir pieejami Latvijā audzēti puravi)
2 nelieli kartupeļi
litrs vistas buljona vai ūdens, ja zināmu iemeslu dēļ gaļu lietot nevar
3 ķiploku daiviņas
parmezāna siers vai kāds cits cietais siers
olīveļļa
sviesta piciņa
grauzdiņi vai apcepta maizīte





  1. Turku zirņus liek mērcēties. Vislabāk jau to darīt dienu iepriekš. Pēc tam liek vārīties sālsūdenī kopā ar kartupeļiem. Jāvāra apmēram 45 minūtes. Ja gribās intensīvāku garšu, var pievienot kādu kūpinātu gaļas gabaliņu, ko pēc tam izņemsiet ārā.
  2. Sagriež puravus. Sasmalcina ķiplokus. Cep sviestā un olīveļļā. Nedaudz pasāla.
  3. Pēc tam liek klāt nokāstus zirņus un kartupeļus. Pielej klāt nedaudz vistas buljonu un sautē apmēram min.15.
  4. Ja vēlaties biezzupu, tad visu liek blenderī. Es darīju tā : pusi atstāju veselus zirņus un pusi sablenderēju. Sanāca biezzupa kopā ar veseliem zirņiem.
  5. Kad zirņu masa ir sablenderēta, liek atpakaļ katlā un pielej vēl buljonu. Cik daudz? Nu tik daudz, cik to zupu biezu gribās.
  6. Uz beigām pievieno rīvētu parmezānu. Es liku veselu glāzi, lai ir izteiktāka garša.
  7. Pārlej ar olīveļlu, pārkaisa vēl ekstra sieru un pievieno maltus melnos piparus. Pasniedz ar ceptu maizi vai ar grauzdiņiem.

1 komentārs:

SiStro teica...

Es vienmēr sajūtos TIK izsalkusi, kad redzu bildīti ar biezzupu un grauzdiņiem! :)