2011. gada 31. marts

Skotijas labumi auzās un sviestā

Jums noteikti katram ir sava vieta uz pasaules, kurā jūs vēlētos nokļūt vai atgriezties vēlreiz un vēlreiz. Arī man tāda vieta ir. Tā ir SKOTIJA. Nevaru teikt, ka esmu apbraukājusi puspasauli, bet no visām vietām, kurās esmu bijusi, Skotija joprojām ir mana "magic" zeme. Kad nokļuvu tur pirmo reizi, pārņēma sireāla sajūta, ka es kaut kad jau tur esmu bijusi, visu tur zinu, un viss man ir labi pazīstams un tuvs. Visupirms jau kalni. Kalni, kalni, kalni...

Neesmu rakstniece, tāpēc baidos, ka manā vārdnīcā nebūs īsto vārdu, lai tos tā skaisti aprakstītu, bet man tie šķita neparasti silti. Ir būts kalnos Vācijā un Norvēģija. Tur tādas sajūtas mani nepārņēma. Skotijā var just kā kalni elpo. Šķiet, ka agrs rudens ir tas īstais gadalaiks, kad apmeklēt šo zemi. Jā, auksts, drēgns, bieži līst, bet tas tik ļoti piestāv Skotijai! Tieši tādos laikapstākļos var vislabāk šo zemi iepazīt, izjust vēstures garšu, kas apbrīnojami spēcīgi tiek glabāta un sargāta starp pašiem skotiem. Tā tāda "baigi" apskaužama lieta, kas latvietim piemīt pavisam niecīgā daudzumā vai nepiemīt nemaz. Skoti lepojas ar savu zemi, savu vēsturi, un laikam tieši tāpēc to tur var sajust uz katra soļa.
Otra lieta - pilis. Pilis lielas, pilis mazas, bet visas dzīvo vēl šodien. Arī tās, kuras ir pusbrukušas, un kurās sen vairs nekas nenotiek.

Lūk, mana pils :) Dunnottar pils
viena no skaistākajām vietām Skotijā










Sanāca tāds lielāks ievadraksts kārtējai bloga receptei, bet tā nu tas ir...mana sirds sāk sist straujāk ikreiz, kad runa ir par Skotiju.

Šajā rakstā iepazīstināšu jūs ar nacionālajiem skotu cepumiņiem. Nu tie vieni vairāk vai mazāk manā skatījumā tomēr ir cepumi, lai gan ir ēdami gan ar saldajām zaptēm, gan arī lietojami sāļajās uzkodās, piemēram ar lasi. Oriģinālā tos sauc par "oatcakes", kas burtiskajā nozīmē būtu auzu kūciņas. Es tos sauktu - auzu pārslu galetes. Tātad - kaut kas diētisks. Otrie cepumiņi būs trreeeekkni sviesta cepumi "shortbread". Visiecienītākie cepumiņi Skotijā un visā karalistē. Pie mums šos cepumus arī var nopirkt...par bargu naudu. Lētāk noteikti būs cept mājās. Tieši tāpēc arī ir šī recepte, jo "šitie", labie cepumiņi !!!!!!!!!!!!!!!!!!  ehhh...... nu vienkārši kūst uz mēles.
Ir jau vēl visādi skotu ēdieni, kas ir ievērības cienīgi, bet šoreiz par šiem - par cepumiņiem :)
Ja nu gadījumā gadās tā, ka jūsu ceļš ved uz šo pasakaino zemi, izbaudiet visus tās piedāvātos vēderpriekus. Ēdiet vietējās zivis, garneles, mīdijas. Slavenos "fish &chips" un protams visam pa virsu dzeriet īstu skotu viskiju (dzīvības ūdeni) , ko starpcitu, kā man mācīja Skotijā mazākajā viskija darītavā, ir jādzer ar avota ūdeni, no kā konkrētais viskijs ir gatavots. Tādam gadījumam nežēlojiet naudiņu. Ir tā vērts!


Nu tad ķeramies klāt cepumiem :)

Auzu pārslu galetes  "oatcakes"

Ir vairāki recepšu varianti. Es izvēlējos pašu vieglāko un veselīgāko - bez miltiem.
Šis bija tāds nabadzīgo cilvēku ēdiens.  Karavīriem vienmēr bija līdzi maza panniņa vai metāla šķīvis, auzas un ūdens. No tiem laikiem tad arī šī recepte ir cēlusies.

75g samaltu auzu pārslu
1/4 tējkarote sāls
1 tējkarote izkausēta sviesta
5 ēdamkarotes vāroša ūdens

  1. Auzas un sāli sablenderē vai kā savādāk sasmalcina. Tām jābūt samaltām pēc iespējas smalkāk.
  2. Izkausē sviestu un samaisa ar karsto ūdeni.
  3. Nu un tagad nākamais solis jādara baigi fiksi. Sviestu/ūdeni samaisa ar samaltajām auzām. Visas auzu pārlas nemaisi. Nedaudz ir jāatstāj dēļa nokaisīšanai. Masai jābūt mitrai, bet ne galīgi slapjai. Ja jūt, ka pietrūkst ūdens, tad var vēl pievienot kādu karoti. 
  4. Sataisa divas bumbiņas, jo tieši tik sanāk no uzrādītā daudzuma. Uz dēļa nokaisa to pašu auzu masu. Bumbiņas ātri ir jāizrullē plānā  plācenītī. Šeit varētu būt nelielas problēmas, ja masa ir par slapju vai par sausu. Ja tā līp pie ruļļa, tad vispirms to paklapē ar rokām, veidojot to pašu plācenīti un tad vēlreiz mēģina rullēt. Ar pirmo reizi man nesanāca, bet tad aizgāja viss gludi.
  5.  Plācenīti sagriež garenos gabaliņos vai arī aplīšos. Nu kā pašam tīk. Oriģinālā ir aplīši.
  6. Ar asu instrumentu, līdzīgu kā špakteļa lāpstiņu, ņem gabaliņus un liek sakarsētā pannā cepties. 'Taukvielas nekādas nevajag. Cep apmēram 5 min. un tad pagriež uz otru pusi un pacep vēl nedaudz. Pārcept nevajadzētu, tad tās sanāks sausas un negaršīgas.




Garšīgi  kopā ar zemeņu zapti :)


Sviesta cepumi "Shortbreads"
Šie cepumi ir populārākie starp visiem cepumiem Apveinotajā Karalistē. Un ne velti tas tā ir. Šie cepumi izglābs pasauli :)




saldi... 
sviestaini...
cukuraini...

Recepte :

125 g sviesta
55 g cukura
190 g miltu
šķipsniņa sāls
pūdercukurs




  1. Sviestu un cukuru sakuļ viendabīgā masā.
  2. Lēnām, pa karotei, pievieno miltus, turpinot kult visu kopā. Uz beigām pieber šķipsniņu sāls. Jāsanāk smukai, mīkstai, samtainai mīklai. Ja liekas, ka ir par mīkstu, var un vajag pievienot vēl nedaaudz miltu.
  3. Mīklu rullē apmēram cm biezu. Griež strēmelēs vai kā pašam tīk. Var sadurt caurumiņus, lai izskatās pavisam kā īsti "shortbread" cepumi.     
  4. Liek pannā, kurā ir ieklāts cepampapīrs. Pārkaisa ar pūdercukuru un liek ledusskapī pastāvēties uz minūtēm 20.
  5. Cep cepeškrāsnī 190 grādos kādas 15-20 min. Cepumiem nav jāpaliek brūniem. Tiem ir jābūt gandrīz baltiem. Tad tiem ir īstā garša.
  6. Izņemot no cepeškrāsns, ļauj cepumiem atpūsties un atdzist. Es vēl uzbēru nedaudz, pavisam nedaudz sāls graudiņus.
Šie cepumi lieliski derēs visām siera kūkas pamatnēm.






Lūk, divas dažādu cepumu receptes. Viena veselīga, otra - ne tik veselīga, toties ārprātā garšīga :) Izvēlies...kuru nu sirsniņai kārojas :)

Un, ja esiet Skotijā, apskaujiet to manā vietā. Pasakiet, ka aizmirsusi viņu neesmu, un, ka es ļoti ceru, ka drīz noklīdusī ogumeitene ar visu savu komandu dejos prieka deju tās saldajos viršu laukos...
Ierakstīt komentāru