2010. gada 2. marts

Mēness ielas makaroni

Kāpēc Mēness ielas makaroni ?
Šo recepti visbiežāk gatavoju Mēness ielas 1-istabas dzīvoklītī ar logu uz ābeļdārzu gandrīz pašā Rīgas viducī. Man bija viena veca panna un mazs katliņš. Lai gan šai receptei ir nepieciešams paprāvs katliņš un nopietna panna, šie makaroni vienmēr ir sanākuši dievīgi, kaut arī puse sastāvdaļu palika uz plīts, grīdas un citām mēbelēm.  :)
Jāpiebilst, ka katru reizi gatavojot šo ēdienu, tas vienmēr garšo savādāk. Varbūt taisnība - kādas emocijas katliņā ieliksi, tādu ēdienu pretī saņemsi.
Šī ir tā recepte, kas nu ir aizgājusi tautiņās, un man prieks, ka gardā makaronu mērcīte kaitina degunus un vēderus arī citās mājās....un vēl lielāks prieks ir tad, kad atskan zvans un otrā "trubas"galā dzirdu - o, jā, jā...vakar gatavojām tavus slavenos Mēness ielas makaronus :)

Kas īpašs šajā receptē ????
Viena sastāvdaļa.
Zemeņu zapte.
:)
Kaut kad kuģojot pa ēdienu portāliem uzdūros vienai video receptei, kurā itāļu puika stāstīja un rādīja savas vecmāmiņas noslēpumus kā pareizi jāgatavo Boloņas mērce. Viena no galvenajām "odziņām" šai mērcei izrādījās zemeņu zapte. Pirmajā brīdī varbūt izklausās diezgan traģiski un bīstami latviešu vēderam, bet varu droši teikt - tas strādā un ar vēderiem arī viss kārtībā !!!!  Un kas teica, ka jums uzreiz ir jāstāsta, ka mērcei klāt ir zemenes ??? To var atklāt tad, kad šķīvīši tukši vai rociņas sniedzas pēc papildporcijas :)

Galvenais... e k s p e r i m e n t ē j i e t ! Gatavojot ēdienu, garšojiet to un pēc vajadzības un saviem ieskatiem pievienojiet iztrūkstošās sastāvdaļas.....tad arī viss izdosies :) Šī recepte ir lieliska iespēja to darīt. Jo ilgāk šo mērci sautēsiet, jo gardāka tā kļūs!

Receptes sastāvdaļas - 6 personām :

1 paciņa garie makaroni, izmērs - 3
300 gr. liellopu maltās gaļas
300 gr. cūkgaļas maltās gaļas
lielā bundža konservētu tomātu, sagrieztu
3 ēdamkarotes tomātu pastas ( ja nav, var izmantot tomātu mērci)
melnās olīvas (apmēram sauja)
1 liela paprika
apm. 1 glāze sarkanvīna (vislabām sausais vīns)
2 ēdamkarotes zemeņu zaptes vai jebkuras citas SALDAS zaptes
2 sīpoli
3 ķiploku daiviņas
puscitrona sula
pētersīļi
baziliks  (vislabāk svaigs)
parmezāna siers vai jebkurš cits cietais siers
sāls, pipari
ja vēlas asumiņu - chilli pipariņš vai tobasko mērcīte






















Gatavojam :
  1. Sagriežam sīpolus un ķiplokus mazos kubiciņos un viegli apcepam pannā ( es izmantoju olīveļļu). Pārliekam no pannas bļodiņā.
  2. Liekam cepties gaļu. Jāapcep kārtīgi. Neaizmirstam SĀLI !
  3. Pievienojam gaļai saceptos sīpolus un ķiplokus. Turpinam cept un ik pa laikam pamaisam.
  4. Pa to laiku smalkos kubiciņos sagriežam papriku un arī pievienojam gaļai.
  5. Kad gaļiņa ir smuki, brūni apcepusies, liekam klāt konservētos tomātus (ja tie nav jau sagriezti, tad tas ir jāizdara jums pašiem), tomātu pastu vai kečupu, vīnu un citrona sulu. Samaisam, pagaršojam un, ja ir vajadzība - pasālam.
  6. Kad viss samaisīts liekam klāt galveno sastāvdaļu - divas lielas karotes zaptes :)  Samaisam !
  7. Liekam vāku un ļaujam sautēties vismaz 30 min. regulāri samaisot. Ja jūtiet, ka mērcei ir par maz šķidruma, pievienojiet vēl vīnu vai nedaudz ūdens.
  8. Šajā brīdī jānoķer mirklis kad jāliek vārīties makaroni. Ceru, ka par vārīšanu nav atsevišķi jāstāsta. Skatāmies, lai nepārvārās un neaizmirstam sālīti :) Makaroniem /pastai patīk ūdens, tāpēc to nežēlo.
  9. Uz beigām pievienojam uz pusēm sagrieztas melnās olīvas (daudzums atkarīgs no jūsu vēlmēm) un ļaujam sautēties vēl 10 min.
  10. Pašās beigās pievieno sasmalcinātus pētersīļus un tā pavairāk baziliku, 2.min. sautējam un gatavs :)
  11. Liekam bļodiņā makaronus, vidiņā mērcīti un pārkaisam ar rīvētu sieru un zaļumiem, ja tādi ir palikuši pāri.
...lai labi garšo... 

2 komentāri:

Solvita teica...

Un atkal man jāizsakās!Ceru, ka es varēju būt viena no zvanītājām, kas saka, ka esmu pagatavojusi Mēness ielas makaronus un esam gardi jo gardi paēduši!Viegli pagatavojams ēdiens un nākamajā dienā jo gardāks!Paldies, Autorīt!!! :-)

ogupuika teica...

Šitā kombinācija ļoti atšķiras auras un garduma ziņā no jebkuriem citiem makaronu un ala Boloņas mērces salikumiem. Nekādas liekulības .... Mēness ielas makaronu maģija...
FORŠI !!!