2010. gada 17. novembris

Ko gatavosim svētkos? Jēra gaļu portvīna / dzērveņu mērcē.

Mūsu mājā svētkos gandrīz vienmēr tiek pasniegts cepetis. To dikti labi prot gatavot mans mīļotais. Arī Latvijas dzimšanas dienu mēs atzīmējam ar svinīgām vakariņām ģimenes un draugu lokā. Šis gads nebūs izņēmums. Tikai šoreiz gribētos pagatavot ko citu. Meklēju, domāju, domāju, meklēju. Atradu. Jēra gaļa portvīna un dzērveņu mērcē. Recepte kā radīta svētkiem. Ēdiens, ko katru dienu neēdīsi, bet svētkos var atļauties. Gatavošu to pirmo reizi. Redzēs kas sanāks :)




bilde un recepte http://www.bbcgoodfoodme.com/

175g  jēra kājas steika gabaliņi. Cik ēdāju, tik gabalu. (var izmantot arī ribiņas)
3 ēdamkarotes balzāmetiķa
1 ēdamkarote brūnā vai parastā cukura
svaigs vai kaltēts timiāns
1 ēdamkarote olīveļļas

mērce
5 šalotes sīpoli. Man tādu nav, ņemu parastos.
50g sviesta
10 kadiķa ogas
2 lauru lapas
250 ml portvīna (šobrīd portvīnu var nopirkt arī SuperNeto)
400 ml vistas buljona
1 ēdamkarote kukurūzas miltu sajauktu ar 2 ēdamkarotēm ūdens (man tādu nav, izmantošu parastos)
3 ēdamkarotes dzērveņu želejas, zaptes vai mērces
_________________________________________________________
  1. Liek marinēties gaļu. Nogriež liekos tauciņus, pievieno balzāmetiķi, timiānu, cukuru, sāli un piparus. Atstāj ledusskapī vismaz uz pāris stundām.
  2. Gatavojam mērci. Sviestā apcepjam sīpolus, lauru lapas un sasmalcinātas kadiķogas. Lejam klāt portvīnu un sautējam līdz mērcīte ir samazinājusies uz pusi.
  3. Pievieno vistas buljonu un kukurūzas (vai parastos) miltus ar ūdeni. Sautē kādas 5 min. vai tik ilgi kamēr mērce sabiezē.
  4. Gatavo mērci pārliek citā pannā. Vajadzētu izlaist caur sietiņu, lai visi krikumi paliek malā. Pievieno dzērveņu zapti vai želeju un visu labi saimaisa.
  5. Sagatavojam gaļu. Nolejam un pēc tam nosusinam visu lieko šķidrumu. Gaļas gabaliņus iesmērējam ar olīveļļu un liekam cepties karstā pannā. Katru pusi cepam kādas 3-4 min.  (Receptē rakstīts, ka jēra gaļai iekšpusē jābūt viegli rozā. Es gan laikam pacepšu nedaudz ilgāk. Lai atstātu tādu rozā, jābūt  baigi labam steikam.)
  6. Pievieno pāri palikušo marinādi un nedaudz pasautē līdz gaļa karamelizējas. Liek maliņā uz pāris minūtēm atpūsties.
  7. Gatavo portvīna un dzērveņu mērcīti uzsilda.
  8. Pasniedz gaļu ar kartupeļu biezeni vai citiem dārzeņiem. Pāri lej gatavo mērcīti :)
Recepte svētku gaismiņai:

Vajadzēs trauku, glāzi ar ūdeni, balto peldošo svecīti un saujiņu dzērveņu.
Sanāk silta, maza LV sarkanbaltsarkana gaismiņa :)

Ceru, ka arī  tavā sirdī rītvakar un visas pārējās dienas  kursies maza uguntiņa...
 par mājām...par Latviju...
---------------------------------------------------------

pāris zibšņi no ogumājas arhīva
Latvija


























DAUDZ LAIMES DZIMŠANAS DIENĀ!

1 komentārs:

Inese(Gadalaiku Skices) teica...

Paldies par šiem burvīgajiem foto-mirkļiem!!!:)