2011. gada 9. jūnijs

Ogumāju aukstā zuppa


Ir agrs rīts, bet saule jau cepina. Varētu padomāt, ka darbā tai piešķirtas virsstundas.
Tādā karstumā negribās neko. Ja nu vienīgi ēnu, daudz ēnas, atvēsinošu padzērienu un kaut ko ēdamu. Piemēram aukstu, aukstu zupu.
Laikam jau šajā receptē mums nekā jauna nav, ja nu vienīgi divas sastāvdaļas bez kurām ogumāju aukstā zupa nav iedomājama. Tās ir selerija un saldais krējums. Viss pārējais - klasika. Bietes, gurķis, redīss,ola,desa un daudz zaļumu.

Še ku, re ku recepte :


marinētas bietes
lociņi
redīsi
gurķis
dilles
laba desa
vārītas olas
selerijas kāti
2 ķiploku daiviņas
ķefīrs
paciņa saldā krējuma
sāls
etiķis, ja gribās asumiņu






Sagriežam visas sastāvdaļas(izņemot olas) cik nu lielos gabaliņos gribās. Seleriju gan vajadzētu griezt diezgan smalki, la tā nenomāktu visu zupas garšu. Un daudz viņu arī nevajag. Uzlielo latlu pietiks 2 kātiņi. Kad tas ir izdarīts, visu pārlejam ar verdošu ūdeni. Ūdeni vajag tieši tik daudz, lai tas nosegtu visus sagrieztos dārzeņus. Es nezinu no kurienes šis solis ir nācis, bet kopš sevi un auksto zupu atceros, tas tā vienmēr ir bijis. Domājams, ka tad dārzeņi un zaļumi viens ar otru labāk sadraudzējas.
Kad ūdens nedaudz atdzisis, lejam klāt ķefīru un saldo krējumu. Saldais krējums zupai dod ekstra maigumu un krēmīgumu.Visu kārtīgi samaisam, pieberam sāli pēc garšas. Pievienojam  arī etiķi, ja vispār to gribas. Mēs pēdējā laikā to vairs nelietojam, jo zuppu ēd arī mazie ogumāju ēdāji. Liekam katlu ledusskapī un gaidam kad zuppa ir riktīgi auksta. Pievienojam sagrieztu olu un visu samaisam. Veldze karstai dienai gatava.



...lai prieks par vasaru...

Nav komentāru: