2011. gada 29. augusts

Vienkāršā persiku saldmaize un klasiskās melleņu klimpas


Eh, vasara...par īsu un par paz.
Nepaspēju apgriezties kā pilna zeme āboliem un plūmēm. Zied asteres un citas rudens puķes. Rudens nu ir klāt. Lai gan tas ir mans mīļākais gadalaiks un es to vienmēr gaidu, tomēr vasaru labprāt pavilktu aiz astes vismaz vēl mēnesi. Tā, lai ir vairāk laika atēsties ogas un pārējos vasaras augļus. Un vēlreiz aizbraukt uz jūru, pamērcēt kājas un sabrucināt smilšu pilis. Uzcept krastmalā olas ar kraukšķīgu bekonu un sagaidīt saulrietu ar melleņu kūku un jubilejas svecītēm :)







Vasara bija gana aizņemta, tāpēc te būs divi saldie. Ātri pagatavojami un nevajag zināt nekādu augstāko matemātiku.


Persiku saldmaize





4 persiki
kārtainā rauga mīkla
kanēlis
cukurs
sakulta ola
sviests









Sagriežam šķēlēs, daiviņās persikus. 


Izrullējam mīklu diezgan plānā kārtā. Izgriežam apli apļa formā  :)))))))  Centrā liekam pāris gabaliņus sviesta. Uzberam nedaudz cukuru. Kārtojam persiku šķēles glītā riņķī.


 Un nedaudz sviestiņa pa virsu. +  pārkaisam ar kanēli un vēl nedaudz cukura. Viss pēc izjūtām.


Pēc tam veidojam sadmaizītei maliņas. Lokam, līdz salokam kaut kā šitā :


    Iesmērējam ar sakultu olu un vēl nedaudz salduma.

Liekam cepties cepeškrāsnī uz 180 grādiem līdz tā kļūst zeltaini brūna.  Var pasniegt ar saldējumu.



Melleņu klimpas



1 l mellenes
1 l ūdens
cukurs pēc garšas
1 ēdamkarote kartupeļu cietes

klimpām:
4 olas
4 ēdamkarotes cukura
4 ēdamkarotes skābā krējuma
8 ēdamkarotes miltu ( iespējams vajadzēs vairāk)



Vāram ķīseli. Liekam mellenes katlā, pielejam ūdeni, pievienojam cukuru pēc garšas un vāram. Kad mellenes ir gandrīz izjukušas, iemaisam kartupeļu cieti, kas ir izšķidināta ūdenī. Ķīseli netaisa pārāk biezu, par cik tas ies kopā ar klimpām.
Gatavo klipas. Olas sakuļam ar krējumu un cukuru viendabīgā masā. Pēc tam lēnām, pa karotei, maisam iekšā miltus. Mīklai jāsanāk tādai ķepīgai, mazliet staipīgai, ne ļoti biezai, ne ļoti šķidrai.  Ņem lielo karoti un liek mīklas masu peldināties ķīselī. Klipas ir gatavas tad, kad tās uzpeld augšā, nu gluži kā pelmeņi. Man garšo karsta, bet to var noteikti ēst arī aukstu :)


Nenokavējiet pēdējās mellenes
un neaizmirstiet gabaliņu vasaras sasaldēt savās saldētavās !!!

Nav komentāru: