2011. gada 5. janvāris

Kivi zapte

Zaptes, ievārījumi, džemi, ogu želejas. Daudz un dažādas. Lai arī skapī glabājas simts un viena burciņa dažādu ievārījumu, nolēmu izmēģināt izvārīt zapti no kivi. Šobrīd tiem ir laba cena un arī sezona vēl nav beigusies.
Ir tik patīkami, kad aiz loga putina sniegs, bet māja smaržo pēc tikko vārītas zaptes :)
Svaiga cepta maize sviestā un pa virsu saldskābens ievārījums būs labs sākums slinkam brīvdienu rītam gultā.

Lai zapte izdotos uz visiem simts, gatavot jāsāk jau dienu iepriekš. Ņemam puscitronu, sagriežam gabaliņos ar visu mizu. Liekam blenderī, pievienojam glāzi cukura un visu kārtīgi samaļam. Šo "citroncukura" masu atstājam nostāvēties diennakti istabas temperatūrā. Šo, protams, var izlaist un zapti vārīt uzreiz.
Nākošajā dienā...  Nomizojam un sagriežam 1 kg kivi. No šī daudzuma sanāks gandrīz 1 litrs ievārījuma. Griežam vienu kivi sešās daļās. Uzberam glāzi cukura un atstājam uz pāris stundām nostāvēties.

Vārīšana :

Liekam vārīties sablenderēto citronu ar cukuru. Vāram līdz cukurs ir pilnīgi izkusis. Liekam klāt kivi un vāram, vāram, vāram līdz zapte kļūst biezāka. Ja gribas saldāku, tad var pievienot klāt cukuru. Neaizmirsti ik pa laikam pamaisīt !!!! Tas arī viss. Zapte labi garšos cepumos un plātsmaizēs, ar pankūkām un grauzdētu maizīti. Un, ja vēl klāt glāze piena...ehhhhhhhhhhh.....  
kur tu esi, vasara :)




Nav komentāru: